Ultralyd undersøkelse

Informasjon om ultralyd undersøkelse

Ved hjelp av ultralyd så kan kiropraktoren se inn mot dine knokler og ledd det vil si leddbånd, sener, bindevev, slimposer og muskelvev. Sammenlikningsbilder av frisk side hjelper kiropraktoren med å bedømme om de funnene som gjøres på bildene er relevant for dine plager. Før en skanning med ultralydapparatet gjennomføres, tar kiropraktoren opp en grundig sykehistorie og gjør en relevant klinisk undersøkelse. Basert på de funnene som gjøres vil kiropraktoren søke å bekrefte eller avkrefte sine vurderinger ved hjelp av bildene ultralydskanneren kan produsere.

Hva kan man se på ultralydbildene?

Det er en rekke patologiske tilstander en erfaren kliniker kan se på ultralydbilder. De vanligste tilstandene man ser etter er skader på muskel og bindevev, innvekst av blodkar og nerver i senevev som kan indikere inflammasjon, deponering av kalk i muskel- og senevev og forstørrede slimposer. Det er også vanlig å se etter væskedannelser som kan indikere skadet vev.

Hva er en dynamisk undersøkelse?

En dynamisk undersøkelse er en undersøkelsen som gjennomføres med bevegelse. Ultralydskanneren er det eneste verktøyet som kan gi bilder av pasientens «innside» under bevegelse. Dette gir undersøkelsen en rekke fordeler, da det ikke er all patologi(skader) som vil synes på et bilde tatt når pasienten ligger stille. Bilder tatt under bevegelse gir også fysioterapeuten muligheten til å vurdere leddbevegelse og aktivisering av de forskjellige musklene.

Ultralyd undersøkelse + trykkbølge = sant

For at behandlingsresultatet med trykkbølger skal bli best mulig så er det viktig at mest mulig av den energien trykkbølgene genererer treffer rett område. Med ultralydbilder av skaden, så kan kiropraktoren eller fysioterapeuten bedre avgjøre hvor man skal fokusere behandlingen. Dette gir langt bedre resultater enn når trykkbølgene rettes mot «vanlige» skadesteder eller etter kun smerteprovokasjon.

Ultralyd kan måle effekten av behandlingen.

Med ultralyd så kan kiropraktoren gi deg et objektivt mål på din fremgang i rehabiliteringen. Man tar normalt sett bilder under en av de første konsultasjonene, og har på den måten er godt utgangspunkt å vurdere vevets forandring mot slutten av behandlingsserien. Et eksempel på dette kan være at man måler tykkelsen på Akilles-senen inn mot hælbeinet. En hoven og skadet sene vil være tykkere på ultralydbildene og ha en mørkere farge enn frisk side grunnet væskeansamling i vevet.

Er ultralydbølgene skadelige?

Ultralydteknikken som benyttes på Klinikk Selsaas er akkurat den samme som benyttes hos legen når man er gravid. Den er derfor helt uskadelig og uten bivirkninger. I motsetning til røntgen og CT hvor det benyttes stråling, så benytter ultralyd apparatet seg av lydbølger som reflekteres tilbake til maskinen når de treffer forskjellige typer vev under huden din. En avansert datamaskin tolker disse lydbølgene og tegner et bilde på skjermen som viser hva som kan ses under proben som holdes mot huden.

Ultralyd vs MR/CT/Røntgen

Ultralydskanneren kan ikke se igjennom skjelettet ditt, og kan derfor ikke benyttes til å vurdere tilstander inne i leddene. Til dette må man enten benytte MR (magnetrøntgen), CT eller røntgen. Disse tre bildediagnostikkvektøyene har forskjellige kvaliteter som gjør dem mer eller mindre egnet til ta bilder av våre ledd. Ultralyd kan derfor ikke benyttes til å se etter f eks prolaps i ryggen eller skader på kneets korsbånd. Med en ultralydscanner så får man en billig, dynamisk undersøkelse av de strukturene som påvirker våre ledd, og som står for de aller fleste smerteproblemene vi opplever i i jobb, i hverdagen og i idrett. Dette kan vi vurdere hos Klinikk Selsaas og du kan bli henvist til videre undersøkelser hvis det er nødvendig.

14632927_1327830923917745_5599318476428110183_n

Del: