TRENING

Carlo Ammendolia er en kiropraktor fra Canada som i sin forskning på lumbal spinal stenose har laget et behandlingprogram som hjelper folk som sliter med denne diagnosen. Les videre for å lære om hva lumbal spinal stenose er og om behandlingstilbudet.

Lumbal spinal stenose høres gresk ut for de fleste så la oss dele det litt opp. Lumbal er navnet på de 5 nederste virvlene i ryggsøylen vår som på folkemunn kalles korsryggen. Spinal definerer noe som har med ryggen å gjøre, mens stenose betyr innsnevring/forsnevring. Hvis vi da setter betydningene sammen skjønner vi at lumbal spinal stenose betyr at man har innsnevring i korsryggen og dette fører til en trangere spinalkanal.

Spinalkanalen er hulrommet som dannes av ryggsøylen vår og her ligger ryggmargen godt beskyttet. Når man har en trangere kanal vil dette føre til at ryggmargen får mindre plass. Dette kan føre til symptomer, men det er veldig viktig å påpeke at mange har innsnevring av spinalkanalen uten symptomer. Faktisk har 30% av befolkningen over 55 år innsnevring uten symptomer. Du lurer kanskje på hvorfor alderen har noe å si, og det skal jeg fortelle deg.

Det kan være flere årsaker til at man får trang spinalkanal, f.eks medfødt trang spinalkanal, men den desidert største årsaken er slitasjeforandringer i ryggen. Slitasjeforandringer er helt normalt i den eldre befolkningen og det er kun når man får symptomer at dette skaper problemer. Det vil si at hvis du har tatt MR eller røntgen hvor du har blitt fortalt at du har slitasje eller innsnevret spinalkanal har det ikke så mye for deg å si hvis du ikke har symptomer.

Symptomene man opplever er

  • Nevrogene smerter (brennende smerte, nummenhet, prikking, skarp smerte) i sete eller benet på en eller begge sider
  • Ingen smerter når du sitter
  • Symptomene blir verre når du står, går eller bøyer deg bakover
  • Symptomene blir bedre når du bøyer deg fremover
  • Kan oppleve svakhetsfølelse i bena

For de som får symptomer som følge av spinal stenose blir livskvaliteten drastisk nedsatt og flere opplever depresjon som følge av at de ikke kan gjøre det de før klarte. Risikoen for andre sykdommer øker også siden man blir sittende for å oppnå smertelette. Det Carlo Ammendolia har klart gjennom sin forskning er å utarbeide et behandlingstilbud som har vist seg å være svært effektiv. Det er ingen kur for spinal stenose, men det bedrer livskvaliteten til pasientene med at de fungerer bedre i hverdagen.

Programmet kombinerer opplæring, manuell behandling, spesifikke øvelser og selvhjelpsstrategier. Manuell behandling er rettet mot å øke bevegeligheten i ryggsøylen og maksimere plassforholdene til nervene i ryggsøylen. Spesifikke øvelser er rettet mot å styrke svak rygg- og benmuskulatur, som sammen med øvelser for å endre kroppsholdning, kan bidra til å redusere trykket på nervene, slik at man har færre symptomer når man står eller går. Spinal stenose et kronisk problem, men en tilpasset behandlingsplan som inkl. selvhjelpsstrategier gir pasienten bedre mulighet til å håndtere diagnosen, og oppnå økt kontroll i hverdagen.

Behandlingsforløpet består av en konsultasjon hvor man skal finne ut om du har lumbal spinal stenose. Har du det kan du bestemme om du vil gjennomgå dette 6 ukers programmet. Under behandlingene vil du få manuell behandling, men også bli vist nye øvelser. Når 6 uker har gått må du fortsette med øvelsene hver dag. En ny time blir satt opp etter 1 måned for å se hvordan det går med deg.

Ta kontakt med Klinikk Selsaas på 52716000 eller kristin@klinikk-selsaas.no hvis du vil få en vurdering om dette behandlingstilbudet kan passe for deg!

Hvis du vil lese mer om Carlo Ammendolia kan du trykke her!

Kilder

https://nhi.no/sykdommer/hjernenervesystem/ryggmargssykdommer/spinal-stenose/

Notater fra kurset «Boot Camp Program – Lumbar Spinal Stenosis»